
Gebouwsimulatieberekening
Een gebouwsimulatieberekening is een berekening met als doel om het gedrag van een gebouw te modelleren en te voorspellen. Het omvat het gebruik van simulatiesoftware zoals VABI Elements of Gebouwprestatie van DGMR Software om verschillende aspecten van een gebouw te analyseren zoals energieverbruik en thermische prestaties.
Met deze simulaties kunnen ontwerpers en engineers verschillende scenario's evalueren en optimaliseren voordat een gebouw wordt gebouwd of gerenoveerd. Het kan helpen bij het identificeren van manieren om energie-efficiëntie te verbeteren, comfort te verhogen, kosten te verlagen en zelfs om de duurzaamheid van een gebouw te vergroten. In de praktijk worden gebouwsimulatieberekeningen gebruikt voor het opstellen van TO-berekeningen, variantenstudies en energiegebruikberekeningen.
De basis van een gebouwsimulatieberekening is het rekenmodel. Het rekenmodel bestaat uit een geometrisch model van het gebouw waarop de bouwkundige, bouwfysische en installatietechnische parameters zijn ingevoerd.
Voorbeeld van een rekenmodel uit VABI Elements
Dit rekenmodel wordt vervolgens blootgesteld aan een gedefinieerd buitenklimaat. Voor Nederland worden hier de uurlijkse klimaatgegevensbestanden volgens NEN5060:2018 voor gebruikt. De uitvoer van een gebouwsimulatieberekening zijn gebouwprestatie-indicatoren zoals ruimtetemperaturen, thermische vermogens en energiegebruik.
Deze sectie biedt een gids om je door het doolhof van terminologie te leiden en fungeert als naslagwerk voor alle vakjargon, met uitleg van de verschillende begrippen en concepten. Klik op een artikel in de linkerkolom om deze te lezen.